KGB, Moskova’ya ”Seydişehir” inşa etmiş…

Eyl 21, 2007 mehmet, yazı

KGB, Moskova’ya ”Seydişehir” inşa etmiş..

Hamdi Çelikbaş

Anılarını kaleme alan emekli Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personeli Yılmaz Tekin, Sovyet gizli servisi KGB’nin yıllar önce Türkiye’ye göndereceği ajanların eğitimi için Moskova yakınlarına, Konya’nın Seydişehir ilçesinin bir benzerini inşa ettiği iddiasında bulundu.
Söz konusu bilgiyi, gelecek hafta okuyucuyla buluşması beklenen “Simitçi” isimli kitabında okurları ile paylaşacak olan emekli MİT personeli Tekin, 1974 yılından itibaren Seydişehir Alüminyum Tesisleri’nin inşasında çalışan Rus mühendislerden bir bölümünün, KGB ajanı olduğunu savunarak, bu bölgede görev alacak ajanların, Moskova’daki kendi kurdukları “Seydişehir”de eğitildiğini öne sürdü.
Kitabında, Rusların ünlü KGB servisinin tüm dünya ülkelerinin yanı sıra Türkiye’de de “cirit attıklarını” kaydeden Tekin, “Onları yoğun bir şekilde izliyorduk, günün 24 saati yetmiyordu” ifadesini kullandı.

AYNEN İNŞA ETMİŞLER

Kitapta, Rus casuslarının nasıl takip edildiğini ayrıntılarıyla anlatan Tekin, KGB’nin eğitim çalışmalarında kullanılmak üzere bir Türk ilçesini, evleriyle, sokaklarıyla, çarşısındaki çeşitli dükkanlarıyla aynen inşa ettiği ve orijinalinden farksız olan bu yapma ilçe içerisinde, uzmanlarını eğittiği bilgisine yer vererek, şu iddialarda bulundu:
“Bu ilçe, Seydişehir’dir. Burada bulunan alüminyum tesisleri, Ruslar tarafından kurulmuş ve uzun yıllar, bu tesislerde Rus uzmanlar görev yapmışlardır. Eğitim amacıyla inşa edilen benzer yer ise Moskova yakınlarındadır. Sonradan burası, başta Türkiye’den gidenler olmak üzere, çeşitli ülkelerden gelen militanların yerleşim ve eğitim kampı olmuştur.”

MOSKOVA’DAKİ “SEYDİŞEHİR”DE TANIDIK BİR İSİM”

Yılmaz Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moskova’nın 15 kilometre batısındaki “Seydişehir”in Odintsovo adındaki kentte inşa edildiğini belirterek, burada gizli veya açık devlet tesisleri bulunduğunu ileri sürdü. Tekin, inşa edilen alanın ilçenin kent merkezi ve caddelerinden oluştuğunu savundu.
Odintsovo’daki bu bölgenin başta Türkiye’den gidenler olmak üzere, çeşitli ülkelerden gelen teröristlerin yerleşim ve eğitim kampı olduğunu savunan Tekin, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Suriye’den kaçtıktan sonra gittiği Moskova’da bu kentteki bir evde gizlendiğini belirtti.
KGB’nin yoğun olarak faaliyetlerde bulunduğu çeşitli ülke ve kentlerdeki “hassas” bölgelerin bir benzerini de Odintsovo’ya inşa ettiğine inanan Tekin, bazı gizli servislerin benzer yöntemlerle çalıştığını ileri sürdü.

“SEYDİŞEHİR”DEKİ CASUSLARIN EĞİTİMLERİ

Seydişehir’deki Alüminyum Tesisleri’nin inşası sırasında çeşitli görevler altında çalışan “casusların” hafta sonları çevre il ve ilçelerde istihbarat faaliyetlerinde bulunduğunu ve MİT istasyonlarındaki görevli ekiplerin bu kişileri gece gündüz takip ettiğini dile getiren Yılmaz Tekin, Odintsovo’da inşa edilen “Seydişehir”de KGB elemanlarının nasıl MİT ajanlarından kurtulacağının anlatıldığını söyledi.
Söz konusu eğitim alanında, takip edildiğini anlayan bir ajanın hangi sokakta izini kaybettirebileceğinin uygulamalı olarak gösterildiğini ifade eden Tekin, hangi sokakta hangi evde kendisinin gözlenebileceğinin de ayrıntılarıyla anlatıldığını ve Seydişehir’e gönderilecek sivil personelin de “sakıncalı” yerlere gitmemeleri ve sorun yaşamamaları için bu eğitime dahil edildiğini sözlerine ekledi.

SEYDİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HALICI

Seydişehir Belediye Başkanı İbrahim Halıcı da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alüminyum Tesisleri’nin inşasında ilçeye çok sayıda Rus geldiğini ve uzun süre burada yaşadığını, halkla iç içe olduklarını, çok iyi diyaloglar kurduklarını kaydetti.
Babasına ait bir iş yeri bulunduğunu belirten Halıcı, müşterilerinden bir çoğunun tesislerdeki Ruslardan oluştuğunu anlatarak, “Şayet Rus makamları izin verirse, Moskova’daki ’Seydişehir’i bir heyetle ziyaret edip, görmek isteriz” diye konuştu.

kaynak:http://www.milliyet.com.tr/2007/09/20/son/sontur58.asp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir