Konya Hayvancılığında Rasyonelleşme Projesi

Rasyon

Konya Hayvancılığında Rasyonelleşme Projesi

www.rasyon.gov.tr

rasyonPROJEYİ UYGULAYAN KURUM : Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
PROJENİN ADI : Konya Hayvancılığında Rasyonelleşme Projesi

AMACI : Hayvancılık İşletmesi tarafından rasyon hazırlamanın öğrenilmesi ve uygulanmasının devamlılığı ile işletme giderlerinin büyük bir bölümünü oluşturan yem giderleri noktasında giderler azalacak, beslenme kaynaklı hastalıkların da önüne geçilmiş olunacak, hastalıklardan meydana gelen harcamalar kalkacak, ayrıca verimin düşmesi engellenecek ve ekonomik kaybın önüne geçilmiş olunacaktır. Böylece birçok alanda çiftçiler üzerinde kısa ve uzun vadede etkisi olacaktır. İşletmelerinden öngördüğümüz geliri elde eden çiftçiler bu programı devam ettirecekler ve işletmenin devamlılığında sürdürebilirlik sağlanabilecektir.

Koruyucu hekimlikte hijyen ve aşılama başta gelir. Aşılama ile hastalık etkenlerine karşı önceden tedbir alınmış olunur. İşletmelerin bölgedeki hastalıklara karşı aşı programları olmalıdır. Hijyen hayvanların barındıkları yerin temiz ve havadar olması, doğum bölmelerinin, buzağı kulübelerinin, sağım hanelerin, temiz ve bakımlı olmasını gerektirir. Hayvancılık İşletmelerinde koruyucu hekimlik yönünden önemli olan hijyen ve aşılamaya dikkat edilmez ise büyük ekonomik kayıplara neden olur. Zaman ve verim kaybı oluşur.

Hedef gruptaki genç çiftçilerin atalarından öğrendikleri ile değil de bu eğitim ile öğrenecekleri teknik bilgilerle çiftçilikle uğraşmaları sağlanacaktır. Bu sayede yeni dönemde bu genç çiftçilerle uzun vadede üretim teknikleri daha verimli uygulanabilir hale gelecektir. Bilinen eski üretim teknikleri; bu şekilde yerine yeni teknik ve verimli bir üretime doğru yönlenecektir.

Hazırlanacak olan akıllı telefon rasyon programı; hem rasyon hazırlama hem de bölgemize özgü hayvancılık işletmelerinde koruyucu hekimlik yönünden dönemsel uyarılarda bulunacaktır. Bu uygulama Konya da ilk olacağı gibi Türkiye’de de bir ilk olacak ve ilgi uyandıracak hedef kitlemiz olan genç çiftçiler üzerinde ve çevresinde önemli bir çarpan etki oluşturacaktır.

HEDEF KİTLESİ : Projemizin hedef grubunda; Konya ilinde çiftçilikle uğraşan özellikle 18-45 yaş arası genç çiftçiler olacaktır. Çiftçilerimizi özellikle hem hayvancılıkla hem de ziraat ile uğraşan kişilerden seçilecektir. Projemizin amaçlarına uygun olarak yem bitkisi ekilişi yapan 50 başa kadar hayvan varlığına sahip çiftçiler seçilecektir. Proje kapsamında yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan 80 çiftçi düşünülmektedir.

BÜTÇESİ :  74.403,00 ₺
FAALİYETLER  : “Akıllı Telefon Uygulaması” ve www.rasyon.gov.tr internet sitesi oluşturuldu. “Akıllı Telefon Uygulaması” Android tabanlı işletim sistemi sahip akıllı telefonlarda uluslararası uygulama yükleme merkezi olan Google Play Store (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.entegreyazilim.rasyon) ücretsiz olarak yayınlanmaya başladı. Ayrıca rasyon çözümü noktasında ve projemizi tanıtım amaçlı internet sitesi resmi bir uzantı olan www.rasyon.gov.tr domain adresi alınarak hazırlandı. Ayrıca diğer önemli bir çıktı olarak hayvancılık işletmelerinde çiftçilerimiz kolaylık sağlayacak “Görsel Skala Kartı” oluşturuldu ve proje kapsamındaki çiftçilerimize dağıtımı sağlandı. Proje kapsamında 80 adet genç çiftçi konusunda uzman akademisyenlerce eğitim aldı ve proje devamında Müdürlüğümüzce tüm ilçelerdeki yayım çalışmaları sırasında proje amacına yönelik eğitim çalışmaları yapıldı ve proje bitmesiyle de Müdürlüğümüz misyonu gereği eğitimlere devam edilecektir. Bu bağlamda proje amaçlarına ve hedeflerine ulaşıldı. “İnsan Sağlığı” için sağlıklı gıda üretimi projenin önemli beklenen sonuçlarından olacağı öngörülmektedir. Yenilikçi bir anlayışla gerçekleştirilen projemiz bölgede diğer yenilikçi uygulamalara önderlik yapacak konumdadır.
DESTEKLEYEN KURUM : KOP İdaresi Başkanlığı

UYGULAMA : Konya İl ve İlçeleri

BAŞLAMA-BİTİŞ TARİHİ :  25.12.2016 – 25.02.2018
PROJEDEKİ GÖREVİM : PROJE KOORDİNATÖRÜ – PROJE YAZIMI – PROJE KURGUSU

PROJE NİHAİ RAPORU için tıklayınız

İnternet Sitesi : www.rasyon.gov.tr

Facebook : facebook.com/rasyonellesme

Proje Online Sunusu için tıklayınız

Proje kapsamında geliştirilen Rasyon Uygulamasını indirmek için tıklayınız

EĞİTİMLER

KÂRLI SÜT İNEKÇİLİĞİ 

AHMET TETİK ZİRAAT MÜHENDİSİ (ZOOTEKNİST) MERA ve YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRÜ

SIĞIRLARDA BESLENME HASTALIKLARI

Dr. BUMİN EMRE TEKE VETERİNER HEKİM 

İNEKLERDE DÖL VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Dr. BÜLENT BÜLBÜL VETERİNER HEKİM

 

KONYA HAYVANCILIĞINDA RASYONELLEŞME Proje Tanıtımı

MEHMET ŞENARSLAN Veteriner Hekim Proje Koordinatörü

Akıllı Telefon Uygulamamız “Rasyon” un, Android tabanlı telefonunuza yükleme videosu;

>

 

 

 

Prof.Dr. Yılmaz BAHTİYARCA
-Sağım Döneminde İneklerin Beslenmesi
-Kurudaki ve Geçiş Dönemindeki ineklerin Beslenmesi
-Pratik Rasyon Hazırlama ve Rasyon Örnekleri

Prof Dr. Hasan Hüseyin HADİMLİ 
-Biyogüvenlik – Dezenfektanlar ve Dezenfeksiyon
-Biyogüvenlik – Biyogüvenlik Tedbirleri ve Yöntemleri
-Sürü Sağlığı – Bölgemizdeki Önemli Hastalıklar
-Sürü Sağlığı – Aşılar ve Aşılama Stratejileri
-Hastalık Teşhisi ve Mücadelesi- Süt ve Kan Numuneleri
-Hastalık Teşhisi ve Mücadelesi- Laboratuvar Muayeneleri

Prof Dr. Hasan Hüseyin HADİMLİ Ders Notları yüklemek için tıklayın

Dr. Bumin Emre TEKE
-Barınakların Bakımı
-Beslenme Hastalıkları

Dr. Bumin Emre TEKE Ders Notları yüklemek için tıklayın

Dr. Bülent BÜLBÜL
-İneklerde Döl Verimini Etkileyen Faktörler

Dr. Bülent BÜLBÜL Ders Notları yüklemek için tıklayın

Zooteknist Ahmet TETİK
-Buzağı Büyütme ve Besleme
-Dişi Dana ve Düvelerin Beslenmesi

Zooteknist Ahmet TETİK Ders Notları yüklemek için tıklayın

Veteriner Hekim Cem ÇETİN
-Aflatoksinin Hayvan Beslemedeki Zararları

Veteriner Hekim Cem ÇETİN Ders Notları yüklemek için tıklayın