Konya Hayvancılığında Rasyonelleşme Projesi Kapanış Toplantısı

Nis 24, 2018 mehmet, proje

KOP idaresi tarafından 2016 yılı KOP TEYAP kapsamında desteklenen Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan projemizin Kapanış Toplantısına İl Müdür Yrd. Orhan TAT, Mehmet TUĞAY Şube Müdürlerinden Hay.Sağ. Yet. Şb Md. V. Ahmet EVCİ, İMİ Şube Müd. Mehmet AKKUŞ, Gıda ve Yem Şube Müd. Ramazan SOBAYOĞLU,  Çayır Mera Yet. Şube Müd. Ahmet TETİK, KOP İdaresinden Koordinatör Ümit YORGANCILAR, Proje sorumluları Kübra BİÇER, Taner GÜZEL, Konya Veteriner Hekimler Odası Başkan Vekili Oğuzhan AVCI, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Bülent BÜLBÜL, Çiftçiler, paydaşlar katılım sağlamıştır. İl Müdür Yrd. Orhan TAT açılış konuşmalarının ardından Proje Koordinatörü Mehmet ŞENARSLAN’ın proje hakkında sunumu ile toplantı sona ermiştir.

KONYA HAYVANCILIĞINDA RASYONELLEŞME PROJESİ BASIN BİLDİRİSİ

KOP idaresi tarafından 2016 yılı KOP TEYAP kapsamında desteklen Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan projemizin ortakları; Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Konya Veteriner Hekimleri Odasıdır.

Projemiz iki konu başlığı üzerinden uygulamayı düşünüyoruz. Konulardan biri rasyon hazırlama diğer ise koruyucu hekimliktir. Her iki konu başlığı da bir hayvancılık işletmesinin en büyük giderlerindendir

Bir işletmenin %70 giderinin sadece yem gideri olduğu düşünüldüğünde hayvan beslemenin ekonomik açıdan ne kadar önem arz ettiği anlaşılmaktadır. Çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve hayvanların bu sayede verimlerinin arttırılması için uzman bir personelden verilecek eğitimle rasyon hazırlanmasının destek sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Koruyucu Hekimlik ise sürü sağlığı ve yönetimi anlayışı ile konuları ele almak sürü sağlığını ilgilendiren hastalıklarda koruyucu hekimliğe ağırlık vererek sürü sağlığını koruyarak hem üreticiyi korumak hem tüketiciye güvenli sağlıklı ürünler sunmak ve hem de kendilerine kazanç elde ederek işletmedeki verimliliği arttırmaktır.

Projemizin hedef kitlesi; Konya ilinde çiftçilikle uğraşan özellikle 18-45 yaş arası genç çiftçiler olmuştur. Çiftçilerimizi özellikle hem hayvancılıkla hem de yem bitkisi ekilişi ile uğraşan kişilerden ve projemizin amaçlarına uygun olarak yem bitkisi ekilişi yapan 100 başa kadar hayvan varlığına sahip çiftçiler seçilmiştir. Proje kapsamında yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan 80 çiftçi düşünülmektedir. Çiftçilerimize Nevşehir İlinde Otelde 3 gün boyunca otelde, konusunda uzman eğitimcilerle eğitim verilmiştir.

Projemizin en önemli çıktıların birisi de Akıllı Telefon Uygulaması olmuştur. Birçok yönüyle ilklerin uygulaması olan Akıllı Telefon Uygulaması ile çiftçilerimiz Büyükbaş Hayvanlarının ihtiyaçlarına göre mevcutta ekiliş yaptığı veya bulundurduğu yem bitkilerine göre rasyon hazırlayabilecektir. Ayrıca yıl boyunca işletmelerin koruyucu hekimlik, biyogüvenlik yönünden bildirim yapabilecek olan Akıllı Telefon Uygulamasını, Android tabanlı işletim sistemi uygulama yükleme platformu Google Play Store üzerinden herkes ücretsiz olarak yüklenebilecektir. Türkiye de bir ilk olan uygulama bölgesel etkiyi aşarak ulusal etkiye sahip bir noktaya gelmiştir.

Projemiz kapsamında www.rasyon.gov.tr internet sitesi hazırlanmış ve bu site sayesinde aynı Akıllı Telefon uygulaması gibi çiftçilerimiz rasyon hazırlayabilecekler ve projemizin tüm aşamalarından haberdar olacaklardır. Ayrıca eğitim sırasında eğitimcilerimizin sunuları video çekilerek proje internet sitesine yüklenecek, böylelikle tüm çiftçilerimiz eğitimleri sonradan izleyebileceklerdir.

Ayrıca proje kapsamında çiftçilerimizin hayvancılık işletmelerinde asabilecekleri ve birçok yönden projemizin amaçlarına yönelik bilgi alabilecekleri Skala Kartları proje ortaklarımız tarafından proje kapsamında hazırlanacak ve çiftçilerimize dağıtılacaktır.

www.rasyon.gov.tr

Facebook : www.facebook.com/rasyonellesme

Twitter  : #rasyonellesme

Youtube : rasyonelleşme?

Proje Koordinatörü : Mehmet ŞENARSLAN – mehmet.senarslan@tarim.gov.tr